Izrael pozvao Njemačku da pokloni Jevrejima ukradene slike

Radiosarajevo.ba
Izrael pozvao Njemačku da pokloni Jevrejima ukradene slike

Izrael je pozvao Njemačku da pokloni Jevrejima ili izraelskim muzejima više od 1.400 umjetničkih djela pronađenih u minhenskom stanu Nijemca Cornelijusa Gurlitta, a za koja se vjeruje da su većinu nacisti ukrali od Jevreja prije i tokom Drugog svjetskog rata, javlja Fena

Zamjenik izraelskog ministra spoljnih poslova Zev Elkin rekao je u nedjelju da je Izrael tražio da uzme učešća u njemačkoj istrazi o umjetničkim djelima koja su prošle godine pronađena u Gurlittovom stanu. 

Elkin je naveo da je Izrael predložio Njemačkoj da sva djela koja su pripadala Jevrejima, a gdje je nemoguće identificirati vlasnike ili njihove nasljednike, budu data instituciji poput Izraelskog muzeja u Jerusalemu ili Jevrejskog muzeja u Njemačkoj. 

Njemački istražitelji provjeravaju da li su oko 590 djela zaplijenili nacisti. Nekoliko nasljednika jevrejskih kolekcionara, koje su nacisti zatvorili, pojavilo se već sa tvrdnjom da im pripadaju neka djela, prenosi Beta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije