Izrael pojačao udare na Gazu

Radiosarajevo.ba
Izrael pojačao udare na Gazu

Izrael je pojačao vazdušne udare na pojas Gaze, nakon što su se sinoć vojnici, tenkovi i oklopni transporteri nagomilili na granici te palestinske teritorije. Sve se češće mogu čuti najave moguće kopnene ofanzive, zbog čega se u izraelsko-palestinski sukob, kao posrednik, ponovo uključio Egipat.

Izraelska vojska saopštila je da je prošle noći ciljala više od 130 meta, dok su palestinski ekstremisti ispalili 11 raketa.

Sinoć su rakete ispaljene sa sjevera Gaze u pravcu sedamdesetak kilometara udaljenog Tel Aviva. Time su sukobi pojačani naglo, ali žrtava u tom raketiranju nije bilo.

Izraelska vlada je kasnije odobrila mobilizaciju do 30.000 rezervista za moguću invaziju. Nakon toga, najmanje 12 kamiona je viđeno kako transportuju tenkove i transportere prema pojasu Gaze, dok su se autobusi sa vojnicima također kretali ka graničnom području.

Izraelske televizijske stanice izvijestile su da se operacija očekuje danas ali su vojni zvaničnici kazali da odluka nije donesena. Troje Izraelca poginulo je jučer ujutru kada je raketa pogodila jednu stambenu zgradu na jugu Izraela. Na palestinskoj strani broj žrtava porastao je na 19, uključujući i petoro djece, rekli su palestinski zvaničnici, na koje se poziva agencija AP.

Eksplozije širom pojasa Gaze čule su se čitave prošle noći i nastavile su da potresaju grad Gazu rano jutros. Osamdeset pet raketa eksplodiralo je za samo 45 minuta u tom gradu, a izraelska vojska tvrdi da ciljala rampe za ispaljivanje raketa. Jedna raketa je pogodila palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Palestinski ekstremisti su nastavili u međuvremenu da raketiraju izraelske gradove. Do četvrtka uveče ispaljeno je više od 350 raketa iz pojasa Gaze, a 130 je presreo raketni štit "gvozdena" kupola, prenio je BBC.

Apeli za prekid sukoba

U međuvremenu Kairo tvrdi da intenzvno posreduje između Izraela i Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, da se postigne prekid vatre. I SAD su apelovale, pored Egipta, i na Tursku i evropske sile, koje imaju kontakta sa Hamasom, da pozovu na prekid raketiranja Izraela. Danas bi trebalo da se sastanu i šefovi diplomatija Arapske lige kako bi raspravljali o nasilju u pojasu Gaze.

Sukobi koji su eskalirali nakon ubistva vođe vojnog krila Hamasa Ahmeda al Džabarija, u srijedu u izraelskom vazdušnom udaru, najjači su nakon velike izraelske vojne ofanzive na pojas Gaze prije četiri godine. Od tada su se Izrael i Hamas, uglavnom, pridržavali neformalnog prekida vatre.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije