Izrael objavio jezive snimke: "Prvi put smo koristili novi sistem oružja - Iron Sting"

2
Radiosarajevo.ba
Izrael objavio jezive snimke: "Prvi put smo koristili novi sistem oružja - Iron Sting"
Foto: PrtScr / Izrael počeo koristiti 'iron sting'

Izraelske su snage prvi put koristile sistem oružja nazvan Iron Sting (Željezni žalac). Podijelili su video snimku kako se taj sistem koristi za uništenje Hamasovih raketnih bacača.

Izraelske odbrambene snage (IDF) već su organizirale 'ograničene' napade u borbi protiv palestinskih napadača, navode te ističu da ciljaju mjesta na kojima se Hamasovi odredi okupljaju dok se pripremaju za širu izraelsku invaziju.

"Tokom noći je bilo napada tenkovskih i pješačkih snaga. Ovo su napadi koji ubijaju odrede terorista koji se pripremaju za iduću fazu u ratu", rekao je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

U sklopu zračnog napada izraelska vojska i zračne snage koristile su oružje Iron Sting (Željezni žalac), opisano kao "inovativna i precizna minobacačka bomba".

Dramatička snimka trenutka ispuštanja minobacača od 120 mm pokazuje kako pada prije kontakta s raketnim bacačem, eksplodira u ogromnu vatrenu loptu dok krhotine lete zrakom.

"Željezni žalac ispunjava potrebe IDF-a, prilagođavajući borbene sposobnosti za borbu s neprijateljima skrivenima unutar civilnih, urbanih okruženja, istovremeno ispunjavajući pravne i moralne standarde koje je postavila Država Izrael", rekao je 2021. godine tadašnji ministar obrane Benny Gantz.

Do uporabe Željeznog žalca dolazi nakon što je trenutni ministar odbrane Yoav Gallant rekao da bi IDF-ova operacija eliminacije Hamasa mogla trajati mjesecima, piše Slobodna Dalmacija.

"Ovo bi trebao biti posljednji manevar u Gazi, iz jednostavnog razloga što nakon njega neće biti Hamasa", rekao je jučer u obraćanju vojnim zapovjednicima u sjedištu zračnih snaga u Tel Avivu. "Trajat će mjesec, dva, tri, ali na kraju neće biti Hamasa."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije