Izrael i napadi na Gazu: Znate li šta znači poruka "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna"?

3
Radiosarajevo.ba
Izrael i napadi na Gazu: Znate li šta znači poruka "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna"?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Manijaci pružili podršku narodu Palestine

"Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna"

Ujedinjujući ljude od Bejruta do Las Vegasa, od Tunisa do Rima, propalestinske demonstracije zahvatile su cijeli svijet; ljudi izlaze na ulice kako bi osudili izraelsko nemilosrdno bombardovanje palestinske Gaze.

Tim gradovima pridružilo se i Sarajevo gdje je u nedjelju, 22. oktobra, održan veliki protest podrške palestinskom narodu. Također, navijači Fudbalskog Željezničar dali su na svoj način podršku Palestincima, između ostalog, i ispisavši poruku "From the River to the Sea, Palestine will be free".

Elegancija i podrška: Mirela Bećirović u centru pažnje na reviji mladih dizajnera

Elegancija i podrška: Mirela Bećirović u centru pažnje na reviji mladih dizajnera

Upravo taj slogan "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna", koji izražava želju za ujedinjenom palestinskom državom koja se proteže od rijeke Jordan do Sredozemnog mora, izgovaraju okupljene mase.

On je duboko ukorijenjen u palestinski folklor i revolucionarne pjesme, a najčešća fraza je "Min el-maiyeh lel mayieh", što znači "od vode do vode" – što je poetska referenca na Sredozemno more i rijeku Jordan.

Stručnjaci kažu da ova fraza ima duboko kulturno značenje i da je odigrala ključnu ulogu u oblikovanju palestinskog identiteta i nacionalnosti.

Ona naglašava vezu Palestinaca sa zemljom, poziva na dekolonizaciju, slobodu i kraj izraelske okupacije putem jedne, inkluzivne države koja predstavlja Palestince i osigurava jednaka prava za sve.

Međutim, neke zapadne zemlje i proizraelske grupe to često tumače kao "poziv na uništenje Izraela". Inače, izraelski narativ dobiva na zamahu od eskaliranja tenzija 7. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije