Izrael i Hamas potvrdili sporazum o prekidu vatre na četiri dana. Ovo su detalji

4
Radiosarajevo.ba
Izrael i Hamas potvrdili sporazum o prekidu vatre na četiri dana. Ovo su detalji
FOTO: AA / Bombardovanje Gaze

Hamas i Izrael dogovorili su se da će prekinuti sve borbe u Gazi na četiri dana u sklopu sporazuma prema kojem će Hamas osloboditi 50 žena i djece koji su držani kao taoci, u zamjenu za oslobađanje 150 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, saoopćila je u srijedu palestinska skupina.

Dogovor će omogućiti stotinama kamiona s humanitarnom pomoći, medicinskom opremom i gorivom da uđu u sve dijelove pojasa Gaze, dodaje se u saopćenju.

Neimenovani visoki američki dužnosnik je za Reuters rekao da će među taocima koji će biti pušteni iz zatočeništva u Gazi biti i tri američke državljanke. Radi se o dvije žene i trogodišnjoj djevojčici čiji su roditelji ubijeni u Hamasovom napadu u južnom dijelu Izraela.

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

Dužnosnik je rekao da bi puštanje taoca trebalo početi unutar 24 sata od objave sporazuma, a da će prve zatočene osobe vjerovatno biti oslobođene u četvrtak ujutro.

"Predviđamo da će ih biti i više od 50 puštenih, ali ne znam koliko će ih doista biti. Način na koji je sporazum strukturiran trebao bi potaknuti oslobađanje svih zatočenih osoba", izjavio je dužnosnik.

Palestinac s mrtvom bebom u naručju: "Ovo je genocid koji su doživjeli i muslimani u BiH"

Palestinac s mrtvom bebom u naručju: "Ovo je genocid koji su doživjeli i muslimani u BiH"

Dužnosnici se nadaju da će prekid borbi biti primijenjen i u sjevernom dijelu Izraela, gdje je došlo do sukoba između izraelske vojske i Hezbollaha. Ujedno, strogi inspekcijski režim bi trebao osigurati da Hamas stanku u borbenim aktivnostima iskoristi za ponovno naoružavanje svojih boraca u Gazi, piše Jutarnji.

Katarski dužnosnici, koji su uz Sjedinjene Države posredovali u pregovorima između Izraela i Hamasa, danima su govorili da su suprotstavljene strane vrlo blizu dogovora.

Sporazum će predstavljati prvo primirje u ratu u kojem su izraelska bombardiranja sravnila dijelove Gaze kojom vlada Hamas. Prema podacima vlasti u Gazi, u tim je napadima ubijeno 13 300 civila u gusto naseljenoj enklavi, a oko dvije trećine od 2,3 milijuna stanovnika ostalo je bez krova nad glavom.

Prije nego je okupio izraelsku Vladu u punom sastavu, Netanyahu je u utorak održao konzultacije o sporazumu sa svojim ratnim kabinetom i širim kabinetom za nacionalnu sigurnost.

Uoči objave o prihvaćanju sporazuma, Netanyahu je rekao da je intervencija američkog predsjednika Joea Bidena pomogla poboljšati okvirni dogovor tako da uključuje više talaca i manje ustupaka.

No, Netanyahu je rekao da se izraelska misija nije promijenila.

"U ratu smo i nastavit ćemo ratovati dok ne postignemo sve svoje ciljeve. Uništiti Hamas, vratiti sve naše taoce i osigurati da nijedan entitet u Gazi ne može prijetiti Izraelu", rekao je u snimljenoj poruci na početku sastanka Vlade.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu sva aktuelna dešavanja iz Pojasa Gaze, Palestine i Izraela možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije