Izrael će djelovati u slučaju kršenja primirja

Radiosarajevo.ba
Izrael će djelovati u slučaju kršenja primirja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je Izrael spreman da djeluje ako Hamas prekrši prekid vatre kome je posredovao Egipat, prenosi Fena.

"Ciljevi operacije su ostvareni. Znam da ima građana koji očekuju oštriji stav u Gazi i mi smo spremni da ga napravimo. Mi ćemo izabrati kada, protiv koga i kako da djelujemo", rekao je Netanyahu, istakavši: "Sada smo odlučili da damo primirju šansu."

Prekid vatre, postignut zahvaljujući posredovanju Egipta, stupio je na snagu sinoć u 21 sat, i obje strane ga za sada poštuju.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak objasnio je da je primirje zapravo razumijevanje, a ne pravi sporazum. On je istakao da je to razumijevanje između Izraela i Egipta i Egipta i Hamasa, imajući u vidu da dvije strane nisu pregovarale direktno.

"Nema sporazuma, držim papir u svojim rukama. Zatišje će biti dočekano zatišjem", kazao je Barak.

Izraelski vojni izvori izrazili su u međuvremenu uvjerenje da je uprkos javnom slavlju režim Hamasa u Gazi šokiran štetom koju je pretrpio.

"Prekid vatre može trajati devet mjeseci, može trajati devet sedmica", kazao je Barak, upozorivši da "kada prestane da djeluje Izrael će znati kako da reaguje".

Ispitivanja javnog mnijenja u Izraelu u međuvremenu pokazuju da je velika većina Izraelca bila protiv prekida vatre u ovom trenutku - 70 posto, sudeći po anketi koju je objavio Drugi kanal izraelske televizije, prenio je Tanjug.

Poznavaoci prilika navode da je prekid vatre na snazi, ali o mnogim osjetljivim pitanjima dvije strane tek treba da diskutuju, a kada dođe vrijeme za to ključnu ulogu će imati egipatski predsjednik Muhamed Mursi, koji je uveliko doprinio sklapanju primirja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije