Izrael bombarduje Gazu s mora i iz zraka

Radiosarajevo.ba
Izrael bombarduje Gazu s mora i iz zraka

Izraelska vojska bombardovala je danas s mora i iz zraka pojas Gaze, usmrtivši dvoje djece na sjeveru i ranivši najmanje osam novinara tokom napada na dvije medijske zgrade u istoimenom gradu, naveli su palestinski ljekari i svjetske agencije.

Petog dana operacije "Stub odbrane" u izraelskim zračnim udarima na sjeveru pojasa Gaze ubijeno je dvoje djece u udarima na kuće, prenose svjetske agencije. 

Dok su izraelski napadi nastavljeni, armija je saopćila da nije bilo raketiranja iz Gaze od 21 sat sinoć, ali su se jutros oko 7:30 oglasile sirene na jugu, kada su ispaljene dvije palestinske rakete, javlja Fena.

Palestinski premijer Ismail Hanije razgovorao je s egipatskim predsjednikom Muhamedom Mursijem o nasilju koje se nastavlja i naporima da se zaustavi, saopćila je njegova kancelarija. 

Medijska kuća u Gazi se našla na udaru najprije oko 2 sata po lokalnom vremenu i potom je rečeno da je šest novinara ranjeno, kada su izraelski avioni pogodili TV Al Kuds u zgradama Šova i Husari u kvartu Rimal u gradu Gazi, kazao je zvaničnik Ministarstva zdravlja Ašraf al Kudra. 

U zgradi koju koristi ta televizija nekada je bio BBC, a još je koriste Sky News i ITN.

Zgrada je jako oštećena, novinari su evakuirani, a nakon toga su uslijedila najmanje još dva udara na isto mjesto. 

Drugi napad je bio usmjeren na obližnju medijsku zgradu oko 7 sati, rekli su palestinski izvori, naglasivši da su ranjena još dva novinara u zgradi Šurk, gdje se nalazi TV Al Aksa kao i Al Kuds, prenio je AFP.

Imad Efrendži, direktor TV Al Kuds osudio je incident, označivši ga zločinom protiv medija. 

"Medijska bitka je primorala Izrael da prestane ubijanje djece i civila", rekao je on misleći na izraelsku trosedmičnu ofanzivu prije četiri godine, u kojoj je ubijeno oko 1.400 Palestinaca. 

Izraelski ratni avioni izveli su dva odvojena napada u drugim dijelovima pojasa Gaze i na sjeveru u Beit Lahiji i Beit Hanunu ubili dvoje i ranili 10 ljudi. Time je broj palestinskih žrtava od srijede porastao na 48. 

Na izraelskoj strani poginulo je troje ljudi. U jednom udaru gađana je i policijska stanica na istoku Gaze kada je ranjeno osmero ljudi. 

Izraelska armija je saopćila da su prošle noći gađane podzemne rampe za ispaljivanje raketa i antena za komunikacije, kao i baza za obuku Hamasa i komandni centar. 

Rečeno je također da je komunikaciona antena korištena da se izvode terorističke aktivnosti protiv Izraela, a da su mornari gađali teroristička mjesta na sjevernoj obali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije