Izaslanik Rusije: Okončati izraelsku okupaciju i stvoriti državu Palestinu

Fena
Izaslanik Rusije: Okončati izraelsku okupaciju i stvoriti državu Palestinu
Ruski izaslanik u Palestini Haidar Aghann potvrdio je da je ruski stav da pravedno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba leži u okončanju izraelske okupacije palestinskih teritorija unutar granica iz 1967. godine.

Također, poručio je da se njegova zemlja zalaže za osnivanju nezavisne države Palestine s glavnim gradom Istočnim Jerusalemom.

U intervjuu za radio Glas Palestine, Aghann je ponovio ruski čvrst i principijelan stav kao člana Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i međunarodnog Kvarteta za Bliski istok kojim podržava pravo palestinskog naroda na samoodređenje i napore palestinske strane za postizanje sveobuhvatnog i pravednog rješenja na temelju međunarodnih rezolucija, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Aghann je ponovio rusku podršku Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) i njenom stavu da pronalaženje rješenja palestinskog pitanja može biti postignuto kroz pregovore, ističući da se moraju stvoriti uslovi za ostvarenje tog cilja.

Aghann je također potvrdio jasan stav Rusije da su izraelske uporne aktivnosti širenja naselja nezakonite po međunarodnom pravu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije