Iz Dohe s ljubavlju: Katar gradi naselje sa 300 domova na sjeveru Sirije

0
Radiosarajevo.ba
Iz Dohe s ljubavlju: Katar gradi naselje sa 300 domova na sjeveru Sirije
Foto: Gulf times / Novi domovi

Država Katar nastavlja svoje akcije pomoći područjima Turske i Sirije nastradalim u razornim zemljotresima ovog mjeseca.

Katarsko društvo Crvenog polumjeseca priprema se za izgradnju novog stambenog naselja u sjevernoj Siriji koje se sastoji od 300 domova, prenio je katarski Gulf Times.

Stanovi površine 60 metara kvadratnih bit će izgrađeni u objektima od armiranog betona. Katar planira izgraditi i kompletnu infrastrukturu naselja (ceste, bašte, uslužne objekte, džamiju, školu, ambulantu i trgovine). U naselju ću biti Sirijci koji su ostali bez domova u Jindiresu, regija Arafin, i Haremu u pokrajina Idlib, piše Ins.ba.

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Inače, pošiljke iz Katara pristižu na aerodrom Gaziantep u Turskoj, a zatim se distribuiraju u Siriju. Nedavno je tako upućeno sedam kamiona s različitim potrepštinama, uključujući medicinsku opremu.

Direktor Odjela za pomoć i međunarodni razvoj Društva Crvenog polumjeseca Katara (QRCS) dr. Mohamed Salah Ibrahim sastao se s predsjednikom turskog Crvenog polumjeseca u Gaziantepu, dr. Keremom Kinikom, kako bi razgovarali o hitnim potrebama ljudi pogođenih potresom u Siriji i Turskoj. Terensko osoblje QRCS-a mobilizirano je za pružanje pomoći pogođenim ljudima u sjeverozapadnoj Siriji, prenose katarski mediji.

Katarski Crveni polumjesec donirao je interventno dva miliona dolara (3.7 miliona KM), a na pogođena područja su upućeni medicinski timovi koji su izvršili 60 operacija, 186 ljekarskih pregleda, te pružili psihološku podršku za 42 osobe u pogođenim područjima.

Više terenskog osoblja Crvenog polumjeseca raspoređuje u pogođena područja gdje učestvuju u operacijama pružanja pomoći, postavljanju šatora i distribuciji pomoći preživjelima u zemljotresu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije