It's a Girl: Kampanja protiv nestajanja djevojčica

Radiosarajevo.ba
It's a Girl: Kampanja protiv nestajanja djevojčica

U Indiji, Kini i mnogim drugim dijelovima svijeta, planiranje porodice podrazumijeva abortuse, čedomorstva i napuštanja djeteta temeljena na spolu: ženskom spolu djeteta. Kineska politika jednog djeteta dovela je do toga da većina porodica želi imati sina. U Indiji, abortus ili čedomorstvo ženskog djeteta je izuzetno česta pojava, naročito kad je prvorođeno dijete u porodici djevojčica.

Indija: Spol djeteta kao razlog abortusa
Kina: Politika jednog djeteta i njene posljedice

Ujedinjene nacije procjenjuju da zahvaljujući praksi 'rodocida', danas u svijetu „nedostaje“ 200 miliona djevojčica. Demografska slika radikalno se mijenja i prognoze govore da će 2020. godine u Kini biti 30 miliona više muškaraca nego žena.

Kampanja It's a Girl pokrenuta je s ciljem globalne borbe protiv ovog problema koji se dešava ovdje i sada, pred našim očima. It's a Girl nastoji progovoriti u ime svih onih djevojčica i žena koje danas ne mogu govoriti za sebe.

Dokumentarni film It's a Girl, snimljen u svrhe kampanje, prati djevojčice koje su napuštene u djetinjstvu, a potom su postale žrtve trgovine ljudima, hrabre majke koje se bore da spase živote svojih kćerki, ali i one majke koje bi učinile sve da dobiju sina. Stručnjaci za prava žena objašnjavaju da duboko usađeni kulturalni problemi i vladajući zakoni podstiču nestajanje djevojčica u današnjoj Kini i Indiji.

 

U kampanji možemo učestvovati svi mi, potpisivanjem peticije za Indiju i Kinu, kao i finansijskom pomoći projektima na tlu Indije i Kine koji se bore protiv ovog zastrašujućeg problema.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije