Italijanski seizmolog: Mogući i novi zemljotresi

Radiosarajevo.ba
Italijanski seizmolog: Mogući i novi zemljotresi
Oko 20 osoba povrijeđeno je u zemljotresu, koji je jutros zatresao centralni dio Italije, saopćile su italijanske vlasti, a premijer te zemlje Matteo Renzi potvrdio je da za sada nema žrtava.

Prema navodima italijanskih vlasti, riječ je uglavnom o povredama lakše prirode, prenosi AP.

Renzi, koji se oglasio više od pet sati nakon što je zemljotres jačine 6,6 stepeni Richterove skale pogodio centralni dio Italije, rekao je da uprkos snazi zemljotresa u ovom trenutku nema ljudskih žrtava.

On je, nekoliko sati uoči zemljotresa, rekao da će Italija obnoviti sve kuće, crkve i druge građevine uništene u nizu zemljotresa, koji su Italiju pogodili u posljednja dva mjeseca.

"Obnovit ćemo sve, kuće, crkve i poduzeća. Sve što treba da bude urađeno da bi se ova područja obnovila, bit će urađeno", rekao je Renzi, a prenio Reuters.

Šef italijanske Službe civilne zaštite Fabrizio Curcio ranije je izjavio da zasad nije zabilježena nijedna žrtva snažnog zemljotresa koji je jutros u 7.40 sati zatresao centralni de+io Italije, ali je nekoliko ljudi povrijeđeno, od kojih jedna teže.

Centralni dio Italije jutros je zatresao zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale.

Prijee dva mjeseca je zemljotres na istom području sravnio sa zemljom nekoliko manjih gradova, pri čemu je poginulo gotovo 300 ljudi.

Italijanski seizmolog: Mogući i novi zemljotresi

Zemljotresi koji su uzdrmali centralnu Italiju u protekla dva mjeseca mogli bi i da se nastave s katastrofalnim "domino efektom" u kojem jedan snažan zemljotres vodi ka drugom duž rasjeda središnjih Apenina, upozorio je danas italijanski seizmolog Gianluca Valensise, prenosi Reuters.

Zemljotres jačine 6,6 stepeni prema Richterovoj skali je, prema podacima američkog Geološkog zavoda, pogodio danas isti italijanski region u kojem je u zemljotresu maginutude 6,2 stepeni 24. augusta poginulo 297 ljudi, dok je u međuvremenu zabilježeno hiljade manjih potresa, uključujući zemljotres jačine 6,1 stepeni registriran u srijedu.

Valensise, seizmolog u italijanskom Nacionalnom institutu za geofiziku i vulkanologiju, rekao je britanskoj agenciji da postoji "geodinamička veza" između pogubnog zemljotresa koji se dogodio u augustu i svih onih koji su uslijedili.

"Ovaj proces se može nastaviti unedogled, pri čemu jedan veliki zemljotres slabi sestrinski rasjed u domino procesu koji može da obuhvati stotine kilometara, u načelu", objašnjava Valensise.

On je uvjeren da će poslije današnjeg zemljotresa biti naknadnih potresa "najmanje nekoliko sedmica", ali napominje da se ne može reći da li će biti još velikih zemljotresa.

Apeninske planine, koje se pružaju od regiona Liguria na sjeverozapadu do južnog otoka Sicilija, pune su rasjeda u zemljinoj kori, od kojih je svaki u prosjeku dugačak 10 do 20 kilometara, navodi britanska agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije