Italijanska premijerka Giorgia Meloni Meloni putuje u Tunis radi deblokade kredita MMF-a

0
Fena
Italijanska premijerka Giorgia Meloni Meloni putuje u Tunis radi deblokade kredita MMF-a
Foto: Twitter / Giorgia Meloni

Italijanska premijerka Giorgia Meloni otputovat će u utorak u Tunis kako bi postigla napredak u deblokadi kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za tu sjevernoafričku državu.

Italija je zabrinuta da se bez tih sredstava Tunis suočio s potpunom finansijskom krizom koja bi mogla da pokrene novi migrantski val preko Sredozemnog mora u potrazi za boljim životom u Evropi.

Pregovori između Tunisa i MMF-a o zajmu od 1,9 milijardi dolara u zastoju su mjesecima, a predsjednik države Kais Saied odbio je ključne uslove za predloženi sporazum, saopćila su dva diplomatska izvora Reutersu.

Fabrizio Romano: FC Liverpool je dobio novog trenera

Fabrizio Romano: FC Liverpool je dobio novog trenera

Saied je preuzeo većinu ovlasti 2021. godine, zatvorivši parlament i preuzeo je vlast dekretom. Pokazao je malo interesa za ekonomsku politiku, osim što je za probleme Tunisa okrivio korupciju.

U februaru je poručio snagama sigurnosti da protjeraju sve ilegalne imigrante, osuđujući, kako je rekao, zavjeru za promjenu demografske slike Tunisa tako što će ga učiniti više afričkim i manje arapskim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije