Italija: Umjetničko djelo postalo meta ismijavanja

5
Radiosarajevo.ba
Italija: Umjetničko djelo postalo meta ismijavanja
Foto: Društvene mreže / Kip sirene

Kip sirene postavljen na trgu u ribarskom selu u Pugliji, u južnoj Italiji, izazvao je popriličnu polemiku u Italiji, ali i šire. Kip su izradili studenti umjetničke škole Luigi Rosso u Monopoliju. Postavljen je na trg nazvan po naučnici Riti Levi-Montalcini. Prije nego što su ga službeno predstavili javnosti, postalo je meta ismijavanja nakon što su fotografije podijeljene na društvenim mrežama, o čemu su izvijestile i lokalne novine Monopoli Times.

Glumica iz Barija, Tiziana Schiavarelli napisala je na Facebooku da je njen prijatelj koji živi Monopoliju "s pravom izrazio određenu zbunjenost oko ovog "spomenika".

"Čini se kao da ima silikonske grudi i, iznad svega, ogromnu stražnjicu kakva dosad nije viđena na sireni. Barem ne bilo koju koju ja znam. Sve me to jako i zabavlja. Ko zna hoće li postati dodatna atrakcija za turiste", dodala je.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Adolfo Marciano, direktor umjetničke škole Luigi Rosso, branio je kip, kako piše Guardian rekavši da je to "počast velikoj većini žena s oblinama". Objasnio je da su studenti dobili zadatak od gradonačelnika Monopolija da naprave nekoliko kipova za grad, među kojima i jedan na temu mora. Učenici su se udružili i došli na ideju sirene", rekao je Marciano. "Vijeću je pokazana maketa i rekli su da je dobra, a zatim su odlučili da će dovršena skulptura biti postavljena na trg."

Marciano je rekao da ne želi osuđivati ​​inspiraciju studenata, ali da na rad gleda "kao na prikaz stvarnosti, u ovom slučaju ženskog tijela".

Italija: Dječak uhvatio morskog psa koji je dug tri metra i težak sto kila

Italija: Dječak uhvatio morskog psa koji je dug tri metra i težak sto kila

Dodao je: "Na televiziji vidite reklame s vrlo mršavim modelima, ali sirena je kao posveta velikoj većini žena s oblinama, pogotovo u našoj zemlji. Bilo bi jako loše da smo predstavljali ženu koja je izrazito mršava."

Učenici su izradili i kip posvećen žrtvama nesreća na radu, koji će uskoro biti otkriven. "Ovo je mnogo važnije od sirene", rekao je Marciano.

Uhapšen šef najmoćnije talijanske mafije: U bijegu bio pet godina

Uhapšen šef najmoćnije talijanske mafije: U bijegu bio pet godina

Ženske statue u drugim područjima Italije izazvale su slične kontroverze. Godine 2021. bronzani kip koji prikazuje ženu u prozirnoj haljini izazvao je svađu oko seksizma. Djelo kipara Emanuelea Stifana zamišljeno je kao posveta La Spigolatrice di Sapri koju je napisao pjesnik Luigi Mercantini 1857. godine. Kip, koji je proglašen među ostalim i "uvredom za žene", otkriven je tokom ceremonije kojoj je prisustvovao bivši premijer Giuseppe Conte, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije