Italija spasila više od 1.150 ilegalnih migranata, dvoje preminulo

0
Fena
Italija spasila više od 1.150 ilegalnih migranata, dvoje preminulo
Foto: EPA / Ilustracija

Dvoje migranata pronađeno je mrtvo i više od 1.150 je spašeno kod obale Sicilije, saopćila je obalna straža u srijedu, dok je nova nacionalistička vlada u Rimu zaprijetila da će spriječiti ulazak u italijanske vode dva broda s izbjeglicama.

Obalna straža saopćila je da je izvukla 663 osobe i dva tijela s broda koji je plutao oko 60 nautičkih milja od Sicilije, i 494 ostalih koje su vlasti spasile s ribarskog broda u blizini otoka.

Operacije su izvele obalna straža, finansijska policija i španski brod koji djeluje u okviru granične agencije EU, Frontex.

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Najmanje 50 migranata i izbjeglica se utopilo u Sredozemnom moru

Najmanje 50 migranata i izbjeglica se utopilo u Sredozemnom moru

U međuvremenu, oko 380 migranata s Ocean Vikinga i Humanity 1, dva broda kojima upravljaju humanitarne organizacije, uskraćeno je pravo uplovljavanja u Italiju.

Akcije brodova, koji traže sigurno uplovljavanje u Italiju ili na Maltu, "nisu u skladu" s italijanskim pravilima sigurnosti i granične kontrole ili borbe protiv ilegalne imigracije, navodi ministarstvo unutrašnjih poslova u saopćenju.

Novi ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi bio je šef kabineta lidera desničarske Lige Mattea Salvinija tokom njegovog čelništva nad ministarstvom unutrašnjih poslova u periodu 2018-2019. godine kada je Italija u više navrata odbijala dopustiti ulazak migrantima nakon što su spašeni na moru.

Salvini, koji je izgradio veći dio svoje političke karijere na anti-imigracionoj platformi, zamjenik je premijera i ministar je infrastrukture u novoj administraciji.

Premijerka Giorgia Meloni izjavila je u svom inauguralnom obraćanju parlamentu u utorak kako želi da zaustavi morske prelaske migranata i upozorila je da njena vlada neće dopuštati ljudima da ulaze u Italiju ilegalno.

Najmanje pet smrtnih slučajeva među migrantima prijavljeno je od petka na Lampedusi, sićušnom otoku koji je italijanska najjužnija tačka i često je prva ciljna destinacija za one koji bježe iz sjeverne Afrike.

Među preminulima su četiri bebe, saopćio je portparol humanitarne organizacije Ljekari bez granica (MSF), prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije