Italija: Sedam Kineza izgorjelo u fabrici tekstila

Radiosarajevo.ba
Italija: Sedam Kineza izgorjelo u fabrici tekstila

Opština Prato, blizu Firence, saopštila je u ponedjeljak da će ove sedmice proglasiti dan žalosti nakon što je u nedjelju sedam Kineza izgubilo život u požaru u jednoj tekstilnoj fabrici, javlja Fena.

Požar je izbio rano ujutro u tekstilnoj fabrici u Pratou, industrijskom gradu u Toscani, blizu Firence. Sedam osoba je izgubilo život, dvije su povrijeđene. Svi su bili kineski državljani.

Uzrok požara je još nepoznat. Vatra je izazvala rušenje jednog dijela zgrade u kojoj su bile spavaonice za kineske radnike.

Francesco Nannucci, policijski zvaničnik u Pratou, kazao je da je počela istraga o vlasniku fabrike i tačnom broju radnika.

Za 20 godina, kineska zajednica je preuzela kontrolu nad svim fazama proizvodnje odjeće u Pratou, koji je već stoljećima prijestonica talijanskog tekstila.

Prato je u 2010. godini imao zvanično 17.000 kineskih državljana, ali je moguće da ih ima oko 50.000 uključivši ilegalne imigrante, kazali su lokalni izvori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije