Italija: Policija tukla maloljetnike na propalestinskim protestima

2
Radiosarajevo.ba
Italija: Policija tukla maloljetnike na propalestinskim protestima
Foto: Screenshot/YouTube / Protesti u Firenci

Policija je u petak, 23. februara, u Pizi i Firenci na izuzetno nasilan način napala dva propalestinska marša u kojima su učestvovali uglavnom maloljetni studenti.

Napadi, u kojima je povrijeđeno ukupno 18 ljudi, izazivaju polemiku raznih opozicionih ličnosti protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, optuženih da nisu učinili dovoljno da spriječi da se demonstracije završe sukobima i nasiljem.

U Pizi, gdje su se dogodili najozbiljniji sukobi, u petak ujutro povorka propalestinskih demonstranata krenula je od Piazza Dante i u određenom trenutku krenula u Via San Frediano, veoma uskom ulicom koja vodi do Piazza dei Cavalieri.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Tamo su demonstranti zatekli put blokiran policijskim vozilom i policajcima. Demonstranti su pokušali da prođu, mirno i podignutih ruku, i tada je komandir policije naredio "munjevitu akciju", koja bi u teoriji bila fizička akcija i imala za cilj da smanji pritisak marša i da ga rastjera gomilu, piše Il Post.

Dok je povorka bila blokirana u uskoj ulici Via San Frediano, policajci su nasilno tukli studente i ne samo da su ih otjerali nego su ih i tukli i dok su bježali. Na kraju je bilo 13 povređenih, među kojima osam maloletnika i policajac.

Također, u Firenci je povorka krenula od Piazza Santissima Annunziata s namjerom da stigne do američkog konzulata, ali je zaustavljena na Piazza Ognissanti, malo prije konzulata. Pet osoba je povrijeđeno, među kojima i student koji je uslikan krvavog lica i slomljenog nosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije