Italija na granci rasnih sukoba

Radiosarajevo.ba
Italija na granci rasnih sukoba
Rosarno poprište velikih sukoba imigranata i lokalnog stanovništva (AFP)

Nedavni sukobi imigranata iz Afrike i lokalnog stanovništva u italijanskoj regiji Calabrija najgori su rasni nemiri ikada zabilježeni u Italiji, ocjenjuje britanski "Independent".

Jedan od analitičara rekao je da su nemiri u Calabriji ličili na "najmračnije dane južnoafričkog aparthejda."

List ističe da su nasilje izazvale glasine da je jedan Afrikanac ubijen hicima iz vazdušne puške, što se pokazalo kao netačno.

Nakon nereda, koji su se desili prošle sedmice, oko 1.000 imigranata i sezonskih radnika napustio je mjesto Rosarno iz straha za sopstvenu sigurnost.

"Independent" citira jednog ljekara iz organizacije "Ljekari bez granica" koji kaže da su uslovi u kojima su živjeli afrički imigranti u Calabriji bili gori nego u Africi i u neki ranim zonama.

"U jednoj bogatoj evropskoj zemlji slične stvari ne bi se smjele dešavati" , kaže ovaj ljekara, koji je liječio afričke imigrante u Calabriji.

List iz Vatikana "Oservatore Romano" kritikovao je lokalno stanovništvo zbog "divljačke mržnje prema drugoj boji kože".

U Italiji je u mnogim dijelovima zemlje primjetan rasizam i nasilnički odnos naspram imigranata iz Afrike, a desničarska vlada Silvija Berlusconija nimalo ne pomaže u smirivanju sitaucije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije