Italija: Mafija otvorila kafić u zgradi suda

2
Italija: Mafija otvorila kafić u zgradi suda
Foto: EPA-EFE / Carabinieri

Način na koji je talijanska mafija pratila dešavanja u policiji i pravosuđu, teško da bi se mogao nadmašiti - ili biti drskiji.

Naime, istraga je otkrila je da je mafija kontolisala bar u samoj zgradi suda u gradu Potenzi, glavnom gradu južne regije Basilicata, piše Telegraph.

Dok su tužitelji i policajci pijuckali kapučino i jeli kroasane, bili su posve nesvjesni da se gledaju i prisluškuju.

Francesco Curcio - undefined

Foto: EPA-EFE: Francesco Curcio

U tajnoj operaciji istražitelji su postavili skrivene kamere i uređaje za prisluškivanje te uhvatili osoblje kafića kako se ulizuje lokalnim šefovima mafije kad bi se ovi pojavili na sudskim raspravama.

Poznato je da talijanski mafijaši novac od droge i iznude peru kupovanjem restorana i hotela, ali smatra se da je posjedovanje nekog poduzeća unutar pravosudnog sistema primjer bez presedana.

Vođenje bara omogućilo je lokalnim mafijašima da slušaju razgovore advokata, sudija i policije, prikupljajući informacije o istragama koje su u toku.

Ovaj slučaj bila je 'upečatljiva demonstracija' uticaja lokalne mafije u regiji i 'istodobno im garantovao privilegirano mjesto posmmatrača ključnog dijela pravnog sistema', rekao je Francesco Curcio, okružni tužilac.

Istraga je otkrila 'endemsku penetraciju institucionalnog i poslovnog svijeta Potenze do te mjere da su mogli upravljati barom-kafeterijom unutar same Palate pravde.'

Otkriveno je da 'očito nešto nije funkcioniralo u smislu protumafijaških provjera', dodao je podcjenjivački.

Lokalna mafija uspjela se dokopati lokala nakon što je navodno prijetnjama odvratila jednog poslovnog čovjeka koji se nadao da će ga preuzeti 2018. godine, utvrdila je istraga.

Policija je zatvorila lokal i izdala 17 naloga za hapšenje, što je vrhunac dvogodišnje akcije pod kodnim imenom Iceberg.

Među uhapšenima su i članovi porodice Riviezzi, koji su navodno imali velik uticaj u Potenzi i oko nje. Negirali su bilo kakva nedjela ili mafijaška udruženja.

'Uspjeli su uticati na javnu upravu tipičnom mafijaškom taktikom zastrašivanja', rekao je tužilac.

Porodica navodno ima jake veze s mafijaškim klanovima u Kalabriji, koju kontrolira mreža organiziranog kriminala 'Ndrangheta, kao i u Kampaniji oko Napulja, gdje vlada Camorra.

U operaciji je učestvovao leteći odred talijanske policije, kao i Guardia di Finanza, talijanska porezna, carinska i financijska policija.

Južna regija Basilicata se pridružila Kalabriji, gdje je u toku 'najveće suđenje u posljednjih nekoliko desetljeća', koje je usredotočeno na klanove koji pripadaju 'Ndrangheti, za koju se vjeruje da zarađuje 50 milijardi eura godišnje od uvoza kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije