Italija do kraja godine ostaje bez ruskog plina

1
FENA
Italija do kraja godine ostaje bez ruskog plina
Foto: EPA - EFE / Plin/Ilustracija

Italija će do kraja 2023. biti nezavisna o ruskom plinu, rekao je ministar privrede Italije Adolfo Urso, ukazujući na dva broda za transport LNG-a sa regasifikatorom, od kojih je jedan stigao u luku Piombino, omogućujući umjesto toga da se zemlja oslanja na zemlje poput Alžira, Azerbejdžana i Libije za plin.

Nakon 26 dana plovidbe iz Singapura, LNG tanker Golar Tundra, koji može preraditi pet milijardi kubnih metara tekućeg prirodnog plina (LNG) godišnje, konačno je stigao u luku Piombino, u pokrajini Livorno.

Golar Tundra stigao je zajedno s još jednim brodom, koji se očekuje u Ravenni a očekuje se da će zajedno imati ukupni kapacitet od 13 milijardi kubnih metara godišnje.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

"Italija će se tokom ove godine moći u potpunosti osloboditi ovisnosti o ruskom plinu", rekao je Urso za Radio24.

"Prešli smo s 40 posto ruskog plina 2021. na 16 posto prošle godine, te ćemo sa ova dva broda uspjeti u našem cilju", dodao je Adolfo Urso.

Njemačka više ne koristi ruski plin, uvoznike je pronašla u Evropi

Njemačka više ne koristi ruski plin, uvoznike je pronašla u Evropi

Što se tiče cijena energije, Italijanski ministar je rekao da "nema alarma na vidiku" jer su zalihe trenutno pune zbog iznimno blage zime. Dodao je da je dogovor o ograničenju cijena postignut u Briselu također osigurao postepeno smanjenje svjetskih cijena.

Tanker Golar Tundra morat će pričekati do maja prije nego što bude u potpunosti operativan, budući da veze s novim kopnenim plinovodom tek trebaju biti dovršene.

Izvršni direktor Snam Fsru Italia Elio Ruggieri rekao je da će prva isporuka za testiranje stići krajem aprila.

Gradonačelnik Piombina Francesco Ferrari i nekoliko odbora građana protestovali su protiv regasifikatora mjesecima, navodeći zabrinutost zbog sigurnosti.

Žalba protiv postavljanja broda-regasifikatora u luci toskanskog grada još je u procesu na Regionalnom upravnom sudu (TAR), a ročište je zakazano za 5. juli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije