Italija: Berlusconi ostao bez poslaničkog mandata

Radiosarajevo.ba
Italija: Berlusconi ostao bez poslaničkog mandata

Italijanski Senat odlučio je bivšem premijeru Silviju Berlusconiju oduzeti poslanički mandat zbog osude za poresku prevaru, javlja Tanjug.

Time se onemogućuje da Berlusconi u narednih šest godina bude ponovo izabran u parlament, ali to ne znači i kraj njegove političke karijere, prenijela je agencija AP.

Reuters javlja da je predsjedavajući Senata proglasio Berlusconija nedostojnim mjesta u parlamentu.

Berlusconi, koji je dominirao italijanskom političkom scenom 20 godina, sada će se suočiti s hapšenjima u vezi sa drugim krivičnim djelima, s obzirom na to da je izgubio poslanički imunitet.

Okupljenima ispred svoje rezidencije u Rimu Berlusconi je rekao da ni jedan politički lider nije doživio toliko gonjenja koliko je on: "Ovo je gorak dan, dan žalosti".

Bivši premijer, koji je osuđen na kaznu od četiri godine zatvora, a koja se može smanjiti na godinu dana kućnog pritvora ili društveno korisnog rada, tvrdi da je nedužan i da je žrtva ljevičarski orijentisanih sudija.

Ovo će biti prvi put od 1994. godine, kada je ušao u politički život, da Berlusconi neće biti član parlamenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije