Istraga u Beču: Isplivali novi dokazi da su braća porijeklom iz BiH planirali napad na paradu ponosa

1
Radiosarajevo.ba
Istraga u Beču: Isplivali novi dokazi da su braća porijeklom iz BiH planirali napad na paradu ponosa
Foto: Screenshot / Austrijska policija / Ilustracija

Austrijska bezbjedonosna služba došla je u posjed novih informacija koji idu u prilog ranijoj tvrdnji da su braća porijeklom iz BiH (18, 20) zajedno sa maloljetnim Čečenom planirali napad na gej paradu u Beču, sredinom juna.

Kako prenose austrijski mediji, napad u Beču je navodno planiran za 17. juni, ali sve do sada nije bilo konkretnih dokaza protiv osumnjičene trojke, zbog čega su bili pušteni na slobodu.

Međutim, bliskom saradnjom sa kolegama iz drugih evropskih zemalja, austrijski istražioci došli su do novih saznjanja nakon što je zaplijenjen mobitel jednog od osumnjičenih džihadista koji živi u inostranstvu. Na njegovom historijatu poruka pronađena je prepiska sa osumnjičenim za napad. Jedan od njih je navodno komunicirao o planiranom napadu u Beču na paradu ponosa.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

Jedan od bh. braće sa džihadistom se dopisivao o planovima za napad u Beču navodeći da planira da među učesnike parade uleti automobilom, a zatim ih napadnu noževima.

Džihadista u čijem je telefonu pronađena prepiska imao je aktivnu komunikaciju sa braćom porijeklom iz BiH i to putem različitih platformi na društvenim mrežama. Tek negdje od proljeća, braća iz BiH u četovima i prepiskama počinju da spominju planove o napadu na paradu ponosa.

Nakon što su sada austrijske službe bezbjedosti došle u posjed novih informacija, očekuje se da će to ujedno poslužiti i kao konkretan dokaz da je navedena trojka planirala napad u Beču, prenose Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije