Istanbul: Molotovljevim koktelom na Špirićev automobil

Radiosarajevo.ba
Istanbul: Molotovljevim koktelom na Špirićev automobil

Foto: cnn.com

Iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine potvrđeno je za Radiosarajevo.ba da je na automobile bosanskohercegovačke delegacije na godišnjem zasjedanju MMF-a bačen molotovljev koktel na putu od kongresne dvorane do hotela. Prema izvorima iz kabineta Predsjedavajućeg VM-a, nije bilo povrijeđenih među članovima bosanskohercegovačke delegacije.

Suzavac i vodeni topovi

Turska policija u utorak je upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala stotine demostranata koji su protestovali protiv održavanja godišnjeg zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Istanbulu, javljaju novinske agencije.

Privedeno je oko stotinu osoba, od koji su neki bacali zapaljene flaše s benzinom u blizini kongresnog centra gdje su okupili predstavnici MMF-a i SB-a, ministri finansija, guverneri centralnih banaka i ekonomisti da bi razgovarali o svjetskoj ekonomiji, piše Fena.

Demonstranti su nosili transparente s natpisom - "MMF i SB idite kući", prenosi Reuters.

Policija je, u punoj opremi sa štitnicima i maskama na licu, rastjerala okupljene demostrante na centralnom trgu Taksim koji je udaljen samo nekoliko stotina metara od mjesta održavanja skupa, piše CNN.

Kao organizatori današnjeg protesta navode se neki turski sindikati, bez preciziranja o kojim se tačno sindikatima radi.

http://www.youtube.com/watch?v=ReGlm26y65Y

Britanska agencija podsjeća da je jedan student uhapšen prije šest dana pošto je gađao cipelom direktora MMF-a Dominiquea Strauss-Kahna, dok se obraćao studentima na univerzitetu u Istanbulu.

Postoji značajna rezerva studenata u Turskoj prema MMF-u koji je pomogao toj zemlji da izađe iz velike ekonomske krize 2001. godine.

U toku su pregovori Turske s MMF-om oko odobravanja novog zajma pošto je prethodni ugovor o zajmu istekao prije više od godinu dana.

Pored toga, jedna od tema sastanka čelnika MMF-a i Svjetske banke, kao i ministara finansija, odnosno guvernera centralnih banaka, jeste i novi vidovi pomoći siromašnim zemljama u novim okolnostima ekonomske i finansijske krize.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije