Istambulski samit bez jasnog puta naprijed

Radiosarajevo.ba
Istambulski samit bez jasnog puta naprijed

Istanbulski samit "Prijatelja Sirije" suočio se s nizom dilema, proturječnosti i složenosti, no nije ponudio jasan put naprijed i nadu u skoro okončanje nasilja, ocijenjuje u nedjelju BBC. 

Ministri vanjskih poslova više od 70 zapadnih i arapskih zemalja pojačali su pritisak na Siriju, upozorivši Damask da ne oteže s primjenom mirovnog plana UN-a i Arapske lige te osnaživši legitimitet sirijske opozicije okupljene u Sirijskom nacionalnom vijeću (SNC). 

No, ključni igrači nisu sudjelovali na samitu, uključujući Rusiju, Kinu i Iran. 

Zapadni čelnici govorili su o potrebi jačanja pritiska na režim u Damasku i potpore opoziciji, no oni nemaju namjeru vojno intervenirati na bilo koji način, pa čak i pomoći pobunjenike s oružjem, ističe BBC. 

Opozicija je podijeljena, a mnogi od njezinih boraca na terenu slomljeni su u okrutnim udarima snaga režima. Ustanici su pod pritiskom da prihvate mirovni plan Kofija Annana, no oni znaju da će u bilo kakvim pregovorima, odnos snaga biti jako na njihovu štetu. 

Dakle, postoji malo razloga za nadu u brzo okončanje nasilja, osim pod uvjetima režima Bašara Al Asada, koji se očito ima malo čega bojati od okupljanja u Istanbulu, dodaje BBC. 

Istovremeno s međunarodnim skupom u Turskoj, u Siriji je nastavljeno nasilje u kojem je u nedjelju ubijeno najmanje 40 osoba, objavile su opozicione udruge. 

U jednogodišnjem nasilju nad prodemokratskim prosvjednicima u Siriji je, prema podacima UN-a, ubijeno više od 9.000 ljudi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije