Islamski džihad zaprijetio organizatorima Eurosonga

Fena
Islamski džihad zaprijetio organizatorima Eurosonga
Foto: EPA / Eurosong 2018.

Palestinski pokret Islamski džihad iz Pojasa Gaze zaprijetio je da će poremetiti takmičenje Eurosong koje počinje za 10 dana u Izraelu, prenosi Times of Israel.

Delegacije za "Pjesmu Evrovizije" u petak su počele da stižu u Izrael na takmičenje koje će biti održano od 14. do 18. maja, i koje će, kako se očekuje, privući hiljade turista u tu zemlju.

"Spriječit ćemo neprijatelja da uspije u održavanju bilo kakvog festivala, čiji je cilj da naškodi palestinskom narodu", naveo je Islamski džihad u saopćenju, objavljenom u trenutku kada su izraelske zračne snage počele napade na više desetina meta širom Pojasa Gaze, kao odgovor na to što je nekoliko stotina raketa ispaljeno na teritoriju Izraela.

Eurosong otvara pjevačica koja je već naljutila vjernike i izazvala skandal

U saopćenju se navodi da je "otpor obavezan da odgovori na agresiju neprijatelja i da ga iznenadi".

Izraelska vojska ranije je okrivila Islamski džihad za podsticanje trenutnog kruga nasilja u Gazi i Izraelu.

Glasnogovornik izraelske vojske, potpukovnik Jonathan Conricus, naveo je da grupa nije koordinirala napad s Hamasom, najbrojnijom militantnom organizacijom u Gazi koji je, također, ispalio rakete na Izrael, prenio je Reuters.

On je rekao da su pripadnici Islamskog džihada, grupe koju podržava Iran, dan ranije otvorili vatru na dva pripadnika izraelskih snaga, koji su tom prilikom lakše ranjeni, prenosi Al Jazeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije