Islamska država preuzela odgovornost za ubistvo 43 osobe u bombaškom napadu u Bejrutu

Radiosarajevo.ba
Islamska država preuzela odgovornost za ubistvo 43 osobe u bombaškom napadu u Bejrutu

Islamska država preuzela je odgovornost za dvostruki bombaški napad u Bejrutu u kojem su poginule 43 osobe, a osude tog čina stigle su iz Sjedinjenih Država i Ujedinjenih naroda.

Najmanje 43 osobe su ubijene a 180 je ranjeno u četvrtak u dvostrukom samoubilačkom napadu na uporište Hezbolaha, koji se u Siriji bori protiv IS-a, u južnom predgrađu Bejruta. 

Dvije eksplozije u Bejrutu, 35 mrtvih, 180 povrijeđenih

U saopćenju čija autentičnost nije potvrđena, IS kaže da su "vojnici kalifata" izvršili napad "u blizini džamije gdje su se okupili šiitski heretici".

Libanska vlada proglasila je petak danom žalosti u zemlji. Radi se o jednom od najsmrtonosnijih napada u Libanu u posljednjih nekoliko godina. "Očekujemo da bi se broj mrtvih mogao i povećati s obzirom na težinu ozljeda", rekao je Wael Ab Faur, libanski ministar za zdravlje.

Sjedinjene Države osudile su dvostruki bombaški napad, kazavši da takvi "teroristički napadi samo jačaju našu odlučnost da podupremo institucije libanske države".

"SAD najsnažnije osuđuje užasne terorističke napade u Bejrutu", kazao je u saopćenju Ned Price, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon osudio je dvostruki atentat i pozvao Libance da "nastave raditi na očuvanju sigurnosti i stabilnosti" zemlje.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije