Islamska država preuzela odgovornost za napad u Parizu

Radiosarajevo.ba
Islamska država preuzela odgovornost za napad u Parizu

Teroristička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za sinoćnje koordinirane napade u Parizu u kojima su poginule najmanje 153 osobe, a više od 200 je ranjeno.

Predsjednik Francuske za terorističke napade okrivio ISIS: Proglašena trodnevna žalost (FOTO) 

Na profilima društvenih mreža koji su povezani s ovom grupom, objavljen je snimak u kojem jedan pripadnika ISIS-a kaže da je njegova organizacija izvršila napad.

Nazvao je Pariz prijestolnicom "gnusoba i perverzija" i naveo da su napad izvršila osmorica 'braće' naoružanih oružjem i samoubilačkim prslucima.

 

Izdvojio je fudbalsku utakmicu i rock koncert, nazivajući ih "perverznim", sugerišući da su te mete namjerno izabrane.

Krivi Francusku za krstaški rat protiv muslimana i zaprijetio je da će izvršiti još napada u budućnosti.

ISIS je objavio i saopćenje na arapskom i francuskom jeziku u kojem preuzima odgovornost za napade u Francuskoj.

Reuters izvještava da je grupa Islamska država objavila danas nedatiran video s prijetnjama napadima na Francuskoj ukoliko ta zemlja nastavi da bombarduje njene pripadnike. 

Medijsko krilo IS, Medija centar Al-Hajat, uputio je tu prijetnju preko ekstremiste koji je pozvao muslimane u Francuskoj da izvode napade.

"Sve dok nastavljate da bombardujete, nećete mirno živjeti. Bojaćete se da idete i do pijace", rekao je jedan ekstremista na arapskom, okružen drugim pripadnicima IS-a, navodi britanska agencija, prenosi Tanjug.

Ruski TASS prenio je saopćenje međunarodne organizacije SITE, koja prati aktivnosti islamista na internetu, da nijedna teroristička grupa nije dosad preuzela odgovornost za napade.      

"Nalozi koje koriste ekstremisti na društvenim mrežama prepuni su pozitivnih komentara o terorističkim aktivnostima u Parizu od 13. novembra. Spekuliše se koja grupa stoji iza njih. Mnogi korisnici pretpostavljaju da je to IS", navodi se u saopćenju te organizacije.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije