Islamisti u koaliciji s komunistima i konzervativcima protiv liberala

Fena
Islamisti u koaliciji s komunistima i konzervativcima protiv liberala
EPA / Premijer Abdelilah Benkirane
Marokanci u petak glasaju na parlamentarnim izborima, pet godina nakon što je vlada pod vodstvom islamista preuzela dužnost nakon protesta inspirisanih Arapskim proljećem.

Islamistička Stranka pravde i razvoja (PJD) namjerava poraziti liberalnu opoziciju koja tvrdi da želi poništiti "islamizaciju" marokanskog društva.

Stvarna vlast ostaje, međutim, u rukama kralja Mohammeda VI, pripadnika monarhije koja vlada tom sjevernoafričkom zemljom 350 godina.

Umjerena islamistička stranka PJD došla je na vlast u 2011. mjesecima nakon masovnih uličnih protesta koji su doveli do nekih ustupaka monarhije i stvaranja novog ustava kada su autokratski režimi obarani u Tunisu, Egiptu i u Libiji.

PJD premijera Abdelilaha Benkiranea predvodi široku i raznoliku koaliciju koja uključuje komuniste, liberale i konzervativce.

PJD i njeni saveznici dobili su pohvale iz inozemstva zbog insistiranja na mjerama štednje koje su pomogle u prevazilaženju problema s javnim finansijama. Oni tvrde da će im drugi mandat omogućiti da nastave s društvenim reformama i dotaknu se problema korupcije, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije