Islamisti bacili fetvu na djevojčicu Malalu

Radiosarajevo.ba
Islamisti bacili fetvu na djevojčicu Malalu

Nova islamistička grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji "bacila je fetvu" na pakistansku djevojčicu Malalu Yousafzai koja je postala poznata pošto je progovorila protiv talibana i javno se borila za pravo djevojčica na školovanje u Pakistanu.

Velika podrška nominaciji Malale za Nobela
Pakistan obilježava Malalin dan
Izvinila se sestra napadača na Malalu Yousafzai
Pakistanska junakinja uspješno se oporavlja
Napadači na Malalu su maloljetni dječaci
Jolie predložila hrabru Malalu za Nobelovu nagradu

Grupa na čijem blogu je ispod djevojčicine fotografije u bolničkom krevetu naveden natpis "ne vjerujte krokodilskim suzama Malale Yousafzai, povezana je sa nekim od najpoznatijih i ekstremnih britanskih islamista

"Biće bačena fetva na Malalu Yousafzai uzimajući u obzir cijelu priču o njenom ranjavanju, uključujući njene javne izjave u prilog okupatorske američke vojske u regionu i ruganja ključnim simbolima islama, kao što su hidžab i džihad", izjavio je Abu Bara, visokorangirani pripadnik grupe "Šarijah Pakistan".

Yousafzai (15), koja je vodila kampanje za uključivanje u školski sistem djevojčica u pakistanskim oblasti pod kontrolom talibana i godinu dana ranije dobila "Nacionalnu nagradu za mir", teško je ranjena u atentatu 9. oktobra kada je taliban pucao na nju dok se školskim autobusom vraćala kući i teško je ranio u glavu i vrat.

Ubrzo zatim prebačena na liječenje u Birmingamu, u Velikoj Britaniji.

Talibani su priznali da su dva mjeseca planirali njeno ubistvo pošto je otvoreno govorila o njihovim zločinima, a pošto je navodno tri puta bila upozorena da prestane sa promocijom "zapadnih uvjerenja" što je ona odbila, prenijele su Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije