IS tvrdi: Mi smo lansirali rakete sa Sinaja i napali Izrael

Radiosarajevo.ba
IS tvrdi: Mi smo lansirali rakete sa Sinaja i napali Izrael
Iako to do sada nikada nisu činili, članovi Islamske države tvrde kako upravo oni stoje iza raketiranja pojedinih izraelskih gradova, koje se dogodilo prethodnih dana.

Kako se navodi, prethodnih dana napadnut je Eliat, jedna od luka na južnoj granici Izraela, a tom prilikom antiraketni sistem ove države uništio je tri projektila koja su ispaljena sa susjednog Sinaja, izjavile su odbrambene snage Izraela, a prenosi britanski Independent.

Iako u ovom napadu niko nije povrijeđen, veliku zabrinutost izazvalo je ispaljivanje gotovo sedam raketa, a neki od medija iz pojasa Gaze ustvrdili su kako ovog puta "krivac" nije Hamas, kako se to mislilo, nego da je riječ o IS-u.

Ovakve informacije potvrdili su i zvanični kanali IS-a, kazavši kako je napad izveo njihov ogranak na Sinaju.

Ovo je već drugi put u posljednjih nekoliko dana da projektili, koje ispaljuju učesnici rata u Siriji, završavaju na teritoriji Izraela, te je već prije nekoliko dana ispaljeno nekoliko raketa na Golansku visoravan.

Incident u Eliatu je prvi u kojem je izraelska vojska koristila svoj Iron Dome antiraketni sistem, kako bi zaštitila svoju teritoriju od napada, nakon rata protiv Hamasa koji su vodili 2014. godine. No, čini se da nema prave opasnosti, budući da je već dan nakon napada policija u Eliotu smanjila nivo opasnosti od napada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije