Takozvana Islamska država digla u zrak poznatu džamiju Al-Nuri

Radiosarajevo.ba
Takozvana Islamska država digla u zrak poznatu džamiju Al-Nuri
Teroristička grupa Islamska država digla je u zrak poznatu džamiju Al-Nuri u Mosulu, saopćila je iračka armija.

General iračke vojske Abdulemir Yarullah potvrdio je da je IS uništio džamiju u Mosulu, prenosi Anadolija.

"Teroristička grupa IS digla je u zrak poznatu džamiju Al-Nuri i njene minarete u momentu kada su naše snage bile udaljene svega 50 metara of bogomolje", rekao je Yarullah.

Irački komandant zadužen za ofanzivu u Mosulu rekao je da su se vojnici nalazili 50 metara od džamije u trenutku kada su džihadisti "počinili još jedan historijski zločin", prenosi Srna.

Hiljade pripadnika iračkih snaga sigurnosti, kurdskih pešmerga boraca, članova sunitskih arapskih plemena i pripadnika šiitske milicije, koji svi imaju podršku SAD-a, učestvuju u borbama za ponovno zauzimanje grada. Akcija je pokrenuta u oktobru prošle godine.

Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je da uništenje džamije u Mosulu predstavlja "zvaničnu objavu poraza" takozvane Islamske države.

Takozvana Islamska država saopćila je da je kompleks džamije uništio američki avion, što je SAD demantirao, prenio je BBC.

Inače, teroristička grupa IS je upravo u toj džamiji 2014. godine proglasila "kalifat".

Iračke snage su u nedjelju pokrenule nove vojne operacije u cilju oslobađanja grada Mosula.

Poznata iračka džamija bila je stara više od 800 godina.

Komandant američkih snaga u Iraku generalmajor Joseph Martin izjavio je da je uništeno jedno od "velikih blaga Mosula i Iraka".

"Ovo je zločin protiv naroda Mosula i Iraka i primjer je zašto ova brutalna organizacija mora biti uništena", rekao je Martin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije