Irski nadbiskup: Istraživanje pedofilije u Crkvi imat će strašna otkića

Radiosarajevo.ba
Irski nadbiskup: Istraživanje pedofilije u Crkvi imat će strašna otkića

Istražno povjerenstvo vlade Republike Irske već od marta 2006. godine istražuje seksualne zločine katoličkoga svećenstva, počinjene u posljednjih trideset godina. Rezultati njegovog istraživanja o pedofilskim skandalima u dublinskoj nadbiskupiji objavit će u izvještaju, tokom ljeta. Nadbiskup dablinski Diarmuid Martin tvrdi da će taj izvještaj donijeti zaključke koji će šokirati javnost.

"Dablinska dijeceza suočena je s izazovima kakve godinama nije doživjela. Izvješće povjerenstva će nas sve šokirati. Moguće je da su na hiljade djece i mladih u cijeloj Irskoj bile žrtve seksualnih zlostavljanja tokom tog razdoblja i užas tih zlostavljanja nije bio priznat u punom svom obimu", rekao je nadbiskup Martin u svojoj propovijedi.

Prvo istražno povjerenstvo na državnoj razini je 2000. godine osnovao Bertie Ahern, zbog ispitivanja nedjela počinjenih između 1936. i 1999. u sirotištima, popravnim domovima i državnim bolnicama koje su većinom vodili katolički redovnici.

Vladina organizacija Residential Insitutions Redress Board (RIRB), osnovana 2002. kako bi novčano pomagala djeci žrtvama seksualnog zlostavljanja, već je isplatila 825 milijuna eura za odštete 10.800 od 14.540 osoba koje su prijavile slučajeve seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije