Irska privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom

0
Radiosarajevo.ba
Irska privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Cijepljenje AstraZenecom privremeno se treba zaustaviti dok se ne istraže slučajevi zgrušavanja krvi, rekao je u nedjelju zamjenik irskog šefa javnog zdravstva Ronan Glynn.

"Ova preporuka je dana nakon izvještaja Norveške medicinske agencije o četiri nova slučaja zgrušavanja krvi kod odraslih nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom", rekao je Glynn, no i dodao "kako još nije zaključeno da postoji poveznica između AstraZenecinog cjepiva i tih slučajeva".

"Iz mjera predostrožnosti i čekajući nove informacije, Nacionalni savjetodavni odbor za imunizaciju (NIAC) preporučio je privremeni prekid cijepljenjem AstraZenecom u Irskoj", objavio je Glynn.

Norveška je još u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske i Austrije koja istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaja plućne embolije, piše Hina.

BBC piše kako su od pet miliona Europljana koji su dosad primili to cjepivo britansko-švedskog proizvođača slučajevi zgrušavanja zabilježeni kod trideset ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije