Irska: Dobra vijest za Evropu

Radiosarajevo.ba
Irska: Dobra vijest za Evropu

Foto: Getty Images

Podrška irskih birača EU-ovu Lisabonskom ugovoru o reformi pokazuje da je evropski odgovor na globalnu krizu pozitivan, izjavio je u subotu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Potpora Lisabonskom ugovoru pokazuje vrijednost evropske solidarnosti i uistinu sam zadovoljan rezultatima o kojima nas izvješćuju iz Irske", kazao je Barroso.

"Potpora irskih birača ugovoru pokazuje da je evropski odgovor na globalnu krizu pozitivan", rekao je Barosso a prenosi Reuters.

Irsko "da" Lisabonskom ugovoru "dobra je vijest za Europu", ocijenio je u subotu predsjednik Evropskoga parlamenta Jerzy Busek.

"Iznimno me raduju rezultati irskog referenduma. Irci su pokazali istinski angažman na evropskome projektu. Potvrdili su želju da i oni budu u srcu Evrope. Smatram to dobrom viješću za Isku, ali i za Evropu", kazao je za France presse Busek.

I njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je u subotu Ircima što su glasali za Lisabonski ugovor.

"Želim čestitati irskome narodu na ishodu referenduma, a čestitam i svojem kolegi Brianu Cowenu. Ovo je važan korak na putu prema Lisabonskom ugovoru i mogu kazati da sam vrlo sretna zbog takvog ishoda", rekla je njemačka kancelarka, koja u Saarbrueckenu sudjeluje u proslavi Dana ujedinjenja Njemačke.

Kaczynski najavljuje skoru ratifikaciju Lisabonskog ugovora

Poljski predsjednik Lech Kaczynski smatra da je potrebno u najkraćem mogućem roku potpisati ratifikaciju Lisabonskog ugovora sada kad je jasno da su ga na referendumu potvrdili Irci, rekao je u subotu glasnogovornik poljskog predsjednika Wladyslaw Stasiak.

Kako prenosi agencija PAP, Stasiak je rekao da još ne zna točan dan kad će se to dogoditi ali da će se ratifikaciji pristupiti "bez nepotrebne odgode".

hina/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije