Irska bi mogla dobiti premijera pripadnika LGBT zajednice

Fena
Irska bi mogla dobiti premijera pripadnika LGBT zajednice
Fena / Leo Varadkar
Vladajuća stranka u Irskoj Fine Gael u petak je izabrala Lea Varadkara, muškarca koji je također sin indijskog imigranta, za svog novog čelnika i najverovatnije budućeg premijera ove zemlje.

Varadkar je pobijedio svog rivala Simona Coveneya u natjecanju za mjesto Ende Kennyja koji je podnio ostavku prošlog mjeseca.

"Ako je to što sam ja danas izabran za čelnika Fine Gaela išta pokazalo, to je da predrasude ne vladaju ovom republikom", kazao je Varadkar nakon što je njegova pobjeda proglašena u Dublinu, javlja Associated Press.

Vrlo je vjerovatno da će on postati premijer Irske, mada ne odmah. Kenny će ostati na poziciji još nekoliko sedmica dok Varadkar bude razgovarao s drugim strankama i nezavisnim kandidatima koji pružaju potporu vladi pod vodstvom stranke Fine Gael.

On će biti potvrđen kao irski premijer ili Taoiseach ("tišeh") kada donji dom parlamenta nastavi sa zasjedanjem 13. juna.

Tridesetosmogodišnji Varadkar bit će najmlađi irski premijer, te prvi pripadnik etničkih manjina i prvi otvoreno gay čelnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije