Iranski nuklearni naučnik pogubljen zbog odlaska u SAD

Anadolija
Iranski nuklearni naučnik pogubljen zbog odlaska u SAD
EPA / Shahram Amiri
Iranski nuklearni naučnik Shahram Amiri, koji je uhapšen 2010. godine, pogubljen je vješanjem, potvrdila je njegova porodica za britanske medije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Amirijeva majka je kazala da je tijelo njenog sina dopremljeno u rodni grad, a na vratu su bili vidljivi tragovi konopca koji ukazuju na to da je bio obješen.

Ovaj iranski naučnik je držan na tajnoj lokaciji nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gdje ga je, kako je tvrdio, nasilno privela Centralna obavještajna agencija (CIA). BBC piše da je prema nekim navodima Amiri dobro poznavao iranski nuklearni program.

Amiri (rođen 1977. godine) je nestao 2009. godine u Meki gdje je obavljao hadž. Godinu dana kasnije pojavio se u SAD-u rekavši da je kidnapovan i da ga je CIA podvrgla "intenzivnom psihološkom pritisku da otkrije osjetljive informacije".

"Odveli su me u kuću koja se nalazila na lokaciji koju nisam poznavao. Davali su mi anesteziju", rekao je u jednom videu Amiri, koji se 2010. godine u Teheran vratio kao heroj, a kasnije je objavljeno da je po povratku osuđen na dugogodišnju kaznu zatvora.

Američki zvaničnici su za BBC istakli da je prebjegao slobodnom voljom i da je pružio SAD-u "korisne informacije".

Njegova porodica je potvrdila da su za vrijeme dok se nalazio u pritvoru strahovali za njegov život.

Zvanični Teheran se još uvijek nije oglasio povodom navoda o smrtnoj kazni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije