Iranski ambsador u UN-u: Ne želimo sukobe, ali nećemo sjediti skrštenih ruku

Fena
Iranski ambsador u UN-u: Ne želimo sukobe, ali nećemo sjediti skrštenih ruku
EPA / Ilustracija

Iranski ambasador pri Ujedinjenim narodima Majid Takht-Ravanchi izjavio je da Iran nije zainteresovan za eskalaciju regionalnih tenzija, dodajući kako njegova zemlja ipak ima pravo na odbranu. 

„Nismo zainteresirani za eskalaciju napetosti u našoj regiji. Ako nešto pođe po zlu, svi će biti gubitnici“, rekao je Ravanchi, prenosi agencija Anadolija. 

Naglasio je da Iran ima pravo biti spreman i braniti se u slučaju potrebe, optuživši SAD i zemlje u regiji da šire lažne vijesti o Iranu.

Na Bliskom istoku je došlo do porasta tenzija nakon što je SAD objavio da povlači dio osoblja iz ambasade u Iraku, zbog navodne eksalacije tenzija s Iranom, dok su Njemačka i Holandija odlučile obustaviti vojnu obuku u Iraku, a Kuvajt podignuti pripravnost vojske na najviši nivo.

Sjedinjene Američke Države poslale su dodatne vojne snage na Bliski istok, uključujući nosač aviona, bombardere B-52 i rakete Patriot, kako bi se suprotstavili navodnoj prijetnji iz Teherana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije