Iranci spasili američki brod od napada pirata

Radiosarajevo.ba
Iranci spasili američki brod od napada pirata

Iranska mornarica je saopćila u četvrtak da je prethodnog dana pritekla u pomoć američkom teretnom brodu kojeg su napali pirati u Omanskom zaljevu.

Iranski ratni brod koji je patrolirao u ovoj zoni "odgovorio je na poziv u pomoć" Maerska Texasa, teretnog broda dužine 150 metara i 14 tona registriranog u Sjedinjenim Državama, kojeg su napali piratski brodovi, navela je mornarica u sopćenju.

Osim dvadesetak drugih zemalja, Iran neprekidno patrolira s nekoliko ratnih brodova u Omanskom moru i Adenskom zaljevu, kako bi zaštitio teretne brodove i brodove s naftom koji prolaze kroz ovu zonu u kojoj su česti napadi pirata

„Pirati su pobjegli čim su ugledali iranski brod“, dodaje se u saopćenju koje precizira da se "posada američkog broda zahvalila iranskoj mornarici na intervenciji te da je brod nastavio put.“ Američki teretni brod je isplovio iz emiratske luke Fujeirah i krenuo prema SAD-u.

Iranska mornarica je izvršila stotinjak intervencija u tri posljednje godine, kako bi pomogla napadnutim brodovima, a ovo nije prvi put da Teheran javlja da je pritekao u pomoć američkom brodu. 

Ratni američki brodovi patroliraju u Zaljevu i Omanskom moru i nekoliko puta su pomogli posljednjih godina prilikom brodoloma ili poziva u pomoć iranskim brodovima koji su se nalazili u ovoj zoni.   

Iran i Sjedinjene Američke Države nemaju nikakvih odnosa, nakon uzimanja talaca u američkoj ambasadi u Teheranu, nekoliko mjeseci nakon islamske revolucije 1979.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije