Iran zaplijenio medalju nobelovke za mir

Radiosarajevo.ba
Iran zaplijenio medalju nobelovke za mir

Medalju Nobelove nagrade za mir i diplomu koju je Iranka Shirin Ebadi dobila 2003. godine konfiskovale su iranske vlasti.

Prema njenim riječima, medalja i diploma odnesene su iz kutije iz banke u Teheranu prije tri sedmice.

Ona je dodala da su iranske vlasti tražile plaćanje poreza na novčanu nagradu u iznosu od 1,3 miliona dolara, ali je nagrada izuzeta od plaćanja poreza prema lokalnom zakonu.

Norveško Ministarstvo vanjskih poslova bilo je "šokirano", ističući da je konfiskacija medalje i diplome nešto što su prvi put vlasti neke zemlje učinile.

Norveški MVP pozvao je iranskog ambasadora radi upućivanja protesta zbog tog postupka Teherana.

Norveški MVP izrazio je zabrinutost i zbog navodnog napada na supruga Shirin Ebadi u Teheranu i šef norveške diplomatije Jonas Gahr Støre istakao je da "progon Ebadijeve i njene porodice ukazuje na to da je sloboda izražavanja pod velikim pritiskom u Iranu".

Ebadi je kritikovala Iran zbog spornih rezultata predsjedničkih izbora održanih u junu i kasnijeg tretmana učesnika demonstracija.

Iran još nije zvanično komentarisao ovo pitanje.

Stalni sekretar norveškog Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade Geir Lundestad rekao je da je postupak Teherana "nečuven" i "neprihvatljiv".

Na izborima održanim u 12. juna pobijedio je sadašnji predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, zbog čega je na ulice Teherana izašlo nekoliko hiljada ljudi i protesti su trajali nekoliko dana dok je više stotina demonstranata uhapšeno.

Ebadi je napustila Iran dan prije održavanja izbora u Iranu radi odlaska na konferenciju, ali se nije vratila. Istakla je da je "poruke sa prijetećim sadržajem" neće zastrašiti i da će se vratiti "kada god to bude korisno za njenu zemlju".

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije