Iran spreman da obučava sirijsku vojsku

Radiosarajevo.ba
Iran spreman da obučava sirijsku vojsku


Iran je spreman da "obučava" sirijsku vojsku u slučaju potrebe, izjavio je vojni zapovjednik kopnene iranske vojske general Ahmad-Reza Pourdastan na kojeg se u nedjelju pozvala državna agencija Irna.

''Mi smo na strani Sirije i, ako bude potrebe, spremni smo da joj pružimo neophodnu obuku, ali nećemo aktivno učestvovati u njenim operacijama'', kazao je on naglasivši da sirijska vojska s "iskustvom koje ima u konfrontiranju s izraelskim režimom može da se brani i ne treba joj strana pomoć".

Dok je jedan visoki izraelski zvaničnik potvrdio u nedjelju da je Izrael izveo dva napada u tri dana u Siriji na oružje namijenjeno libanskom šiitskom pokretu Hezbolah, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast je "osudio napad izrelskog režima i zatražio od zemalja u regiji da razumno reagiraju na ove napade".

Mehmanparast je optužio Izrael da pokušava stvoriti nestabilnost i nesigurnost u regionu izazivajući sukobe s etničkim i vjerskim karakterom":

Iran, zemlja s pretežno šiitskim stanovništvom, glavni je regionalni saveznik režima sirijskog predsjednika Bašara el-Asada i redovno optužuje zapadne zemlje, neke arapske zemlje i Tursku da pomažu sirijskim pobunjenicima protiv Damaska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije