Iran: SAD traži podršku Rusije

Radiosarajevo.ba
Iran: SAD traži podršku Rusije

"Nuklearne ambicije Irana predstavljaju najvažniju prijetnju za svjetsku sigurnost", izjavio je američki ministar obrane Robert Gates u govoru pred Ekonomskim klubom u Chicagu.

"Iran me najviše brine jer se čini da nema scenarija koji bi dopustio optimizam iako su učinjene dobre stvari", kazao je Gates.

On smatra da prijetnja ne leži samo u odlučnosti Irana da se opskrbi nuklearnim oružjem već i u „nesposobnosti međunarodne zajednice da osujeti tu odlučnost“.

"Ako ga se domognu, mogućnost utrke u nuklearnom naoružanju na Bliskom istoku postaje vrlo, vrlo stvarna", upozorio je Gates.

Ministar obrane kazao je kako nastoji uvjeriti druge zemlje, posebno Rusiju, da iranska situacija ne prijeti samo SAD-u, prenosi u petak Hina.

Times: Izraelski brodovi pripremaju napad na Iran


Predsjednik Ahmadinejad imenovao novog šefa nuklearnog programa Irana

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad imenovao je novog šefa nuklearnog programa te zemlje, nakon iznenadne ostavke veteranskog vođe nuklearne agencije, javila je u petak državna novinska agencija Irna.

Ali Akbar Salehi, bivši iranski delegat u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, smjenit će Gholama Rezu Aghazadeha na položaju potpredsjednika države i predsjednika Atomske organizacije Irana, javila je Irna.

Zvaničnici nisu dali nikakav razlog Aghazadehove ostavke, ali on je dugo bio blizak reformističkom opozicijskom lideru Mir Hosseinu Mousaviju, koji tvrdi da je pobjednik predsjedničkih izbora od 12. juna i nazvao je Ahmadinejadovu vladu nelegitimnom.

Smjena vjerovatno neće donijeti nikakve promjene u nuklearnoj politici zemlje niti posljedice po spor između Irana i Zapada oko nuklearnog programa te zemlje jer direktor nuklearnog programa nije direktno angažovan u pregovore i u konačnici sve političke odluke donosi vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, prenosi AP

Imam Rafsanjani pozvao na oslobađanje pristalica opozicije

Visoki iranski imam Akbar Hashemi Rafsanjani u petak je pozvao na oslobađanje pristalica opozicije uhapšenih tokom vladine akcije slamanja postizbornih protesta.

Rafsanjani je uputio poziv tokom današnje molitve, džume, kada se okupilo desetine hiljada pristalica opozicije u znak podrške njihovom pokretu.

Rafsanjani se smatra njihovim glavnim pristalicom među iranskim vjerskim rukovodstvom.

Rafsanjani je izjavio da zadržavanje zatvorenika u zatvoru "nije neophodno", rekavši da "se ne treba dopustiti neprijateljima da nas kritikuju ili da nas ismijavaju zbog držanja našeg naroda u zatvorima", javio je AP.

Opozicija nastoji prikazati svoj pokret vitalnim čak i nakon slamanja protesta nakon spornih iranskih predsjedničkih izbora 12. juna.

Reporteri bez granica: U Iranu uhapšeno još pet novinara

Iran priprema novi paket za Zapad

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije