Iran: Policija pucala na demonstrante

Radiosarajevo.ba
Iran: Policija pucala na demonstrante

Policija je danas pucala na hiljade okupljenih pristalica opozicionog iranskog lidera Mir Hosseina Musavija i upotrebila suzavac da bi ih rastjerala s ulica u centru Teherana.

"Policija je pucala na demonstrante na Trgu Haft-e Tir. Nekoliko okupljenih je ranjeno. Policija je „udarila“ na demonstrante i uhapsila najmanje petoro", potvrdio je reporter reformističkog iranskog web sajta Movdžkamp.

Na hiljade pripadnika iranskih sigurnosnih snaga izašlo je na ulice prijestolnice da bi spriječili okupljanja pristalica opozicionih lidera Musavija i Mehdi Karubija koji su pozvali Irance da izađu na ulice Teherana i protestuju protiv vlade predsjednika Mahmuda Ahmadinedjada, prenosi Reuters.

"Demonstranata ima na hiljade. Policija je upotrebila suzavac i palice da ih rastjera", potvrdili su očevici britanskoj agenciji.

Iranska Revolucionarna garda i Basidž provladina milicija najavile su u utorak da će se oštro suprotstaviti svakom obliku "nelegalnog okupljanja" u Teheranu i upozorili opoziciju da ne koriste antiameričke demonstracije za "potpaljivanje" protiv vladajućeg establišmenta u Iranu, povodom obilježavanja 30 godina od zauzimanja američke ambasade u Teheranu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije