Iran objavio videosnimke zapljene britanskog naftnog tankera

Anadolija
Iran objavio videosnimke zapljene britanskog naftnog tankera
Foto: Twitter / Iranska vojska zaplijenila britanski tanker

Iranska nacionalna televizija objavila je videosnimke sinoćnje intervencije Iranske revolucionarne garde koja je zaplijenila naftni tanker s britanskom oznakom u Hormuškom moreuzu. 

Na snimcima se može vidjeti kako su pripadinci Iranske revolucionare grade čamcima opkolili britanski naftni tanker, kao i maskirane iranske vojnike koji se iz helikoptera na užadima spuštaju na tanker "Steno Impero". 

U saopćenju iranskih pomorskih snaga navodi se da je Revolucionarna garda zaustavila britanski naftni tanker "Stena Impero", zbog nepoštivanja pomorskih pravila. Tanker je nakon intervencije povučen na iransku obalu kako bi bile završene određene pravne procedure. 

Gibraltar, koji je prekomorska autonomna teritorija Velike Britanije, 4. jula ove godine zauzeo je iranski brod za koji se vjeruje da je prevozio naftu u Siriju, odnosno da je prekršio pravila embarga prema Siriji. 

Nakon incidenta, Teheran je pozvao britanskog ambasadora Roba Macairea u iransko Ministarstvo vanjskih poslova zbog “ilegalnog“ zadržavanja naftnog tankera, nazivajući takav potez “piratstvom“, objavili su svjetski mediji. Velika Britanija ističe da provodi režim sankcija EU protiv Sirije. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije