Iran: Nema poništenja izbora

Radiosarajevo.ba
Iran: Nema poništenja izbora

Savjet čuvara, najviše iransko zakonodavno tijelo, odbacilo je mogućnost poništenja rezultata predsjedničkih izbora održanih 12. juna, što su tražila dva poražena kandidata.

"Savjet čuvara odbacuje mogućnost poništenja predsjedničkih izbora održanih 12. juna jer nije bilo velikih nepravilnosti", javili su iranski mediji.

Izvještaj je objavljen dan nakon što je jedan od poraženih kandidata za predsjednika proreformski orijentisani sveštenik Nehdi Karubi ponovio svoj poziv savjetu čuvara da poništi izbore prema čijim je rezultatima pobijednik radikalni Mahmud Ahmadinedžad.

Bivši iranski premijer Mirhosein Musavi, koji je bio najveći protiv kandidat Ahmadinedžadu, takođe je pozvao na poništenje izbora zbog neregularnosti.

Savjet čuvara je i ranije jasno saopštio da neće poništii izbore te da su spremni da prebroje nasumično odabranih deset odsto glasačkih listića.

Vlasti optužuju optužbe opozicije da je bilo prevara na izborima.

Nakon objavljivanja zvaničnih rezultata izbora 13. juna na ulicama iranskih gradova izbili su najrasprostranjeniji protesti od islamske revolucije 1979. godine.

Poraženi kandidati predalisu ukupno 646 žalbi na izbore.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije