Iran lansirao projektil dugog dometa

Radiosarajevo.ba
Iran lansirao projektil dugog dometa

Foto: AFP

Iranska državna televizija Press TV objavila je da je elitna Revolucionarna garda u sklopu vojne vježbe pokusno lansirala Shahab-3, jedan od projektila s najvećim dometom u svome arsenalu, u sklopu testiranja koje bi trebalo pokazati zapadnim silama da je Iran više nego spreman i sposoban reagirati u slučaju napada.

Shahab-3 ima domet do dvije tisuće kilometara, može nositi nuklearnu bojevu glavu i pogoditi ciljeve u Izraelu te baze američke vojske na Bliskom istoku, ali i dijelove Europe, uključujući i Hrvatsku. Testirane su i balističke rakete srednjeg dometa Shahab-1 (300 kilometara) i Shahab-2 (700 kilometara).

Inače, Iran će u petak poslati svoje izaslanstvo na sastanak s predstavnicima šest svjetskih sila da bi razgovarali o iranskome nuklearnom programu za kojeg zapad tvrdi da se razvija u ratne svrhe, a iranske vlasti upravo suprotno, da žele nuklearnu energiju koristiti u mirnodopske svrhe i da je korištenje nuklearne energije njihovo pravo koje im nitko ne može oduzeti.

Vezano: Iran testirao rakete srednjeg dometa

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije