Iran lansirao dronove na Izrael, društvenim mrežama kruže snimci letjelica

12
Radiosarajevo.ba
Iran lansirao dronove na Izrael, društvenim mrežama kruže snimci letjelica
Foto: Kolaž / Iran lansirao dronove

Izraelski kanal 24 javlja da je iranski napad na Izrael počeo.

Kako navode, lansirano je desetine dronova iz Irana, a na društvenim mrežama kruže snimci letjelica koje putuju ka Izraelu.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari u izjavi za medije potvrdio je da deseci dronova lansiranih iz Irana idu prema Izraelu.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Ministar odbrane Yoav Gallant rekao je ranije da je Izrael spreman na mogući iranski napad, nakon što je Teheran zaprijetio osvetom za navodni izraelski napad na kompleks njegova veleposlanstva u Damasku.

"Posljednjih dana ojačali smo naše odbrambene i ofenzivne redove i odlučni smo poduzeti sve potrebne mjere za odbranu građana Države Izrael", rekao je Galant, dodavši da pažljivo prate planirani napad Irana.

Izrael očekuje napad Irana: Joe Biden poslao upozorenje, reagovala i Njemačka

Izrael očekuje napad Irana: Joe Biden poslao upozorenje, reagovala i Njemačka

Dodao je i da su unaprijedili svoje sposobnosti na kopnu, moru i u zraku te u obavještajnoj upravi zajedno s partnerima, predvođenim Sjedinjenim Državama. Prozvao je Iran terorističkom državom i poručio javnosti da se pridržava izdanih uputa. Izraelske oružane snage su u punoj pripravnosti i izdale su upute za javnost zbog straha od iranskog napada.

Objavljujući upute na brifingu koji je prenosila televizija, vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao je da su deseci borbenih zrakoplova u zraku u stanju pripravnosti.

Školska nastava i druge obrazovne aktivnosti otkazuju se, kao i kampovi i organizirani izleti od nedjelje nadalje, rekao je novinarima Hagari. Nedjelja označava početak dvosedmičnih školskih praznika za židovski praznik Pashu.

Vojne napetosti na Bliskom istoku rastu nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u sirijskom glavnom gradu Damasku početkom aprila. Iransko državno vodstvo zaprijetilo je osvetom. Zbog toga je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz odgodio posjet Austriji i Mađarskoj planiran za nedjelju.

Njegov ured objavio je u subotu navečer da je putovanje, tokom kojeg se Katz planirao susresti sa svojim kolegama u obje zemlje i, među ostalima, austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i mađarskim predsjednikom Tamásom Sulyokom, odgođeno "do daljnjega".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije