Iran krije jedno od najjeftinijh i najljepših skijališta na Bliskom Istoku

Radiosarajevo.ba
Iran krije jedno od najjeftinijh i najljepših skijališta na Bliskom Istoku
Foto: Wikimedia / Dizin: Najpopularnije skijalište na Bliskom istoku
Na 90 minuta izvan Teherana, odnosno na 120 kilometara u planinskom lancu Alborz nalazi se Dizin, najpoznatije iransko skijalište.

U pitanju je skijalište u kojem liftovi dostižu visinu i do 3.657 metara nadmorske visine zbog čega sezona skijanja traje i do maja.

Svih 9 skijaških staza, tri gondole i 12 liftova nude spektakularan pogled na planinu Damavand, najvišu planinu u zemlji, piše B92.

Iako ćete se bez sumnje odlično provoditi na skijanju, strogi islamski kodeksi ponašanja sprječavaju bilo koju vrstu zabave, pa je izlet do Teherana više nego poželjan.

Još od 1969. godine Dizin je najvažnija skijaška regija ne samo u Iranu već na čitavom Bliskom Istoku.

Staze su idealne za one koji su rekreativni skijači, ali i za one koji vode bord i žele da unaprijede tehiniku.

Postoje također, manje i lakše staze za početnike zbog čega je ovo zimovalište idealno za one koji u svakom smislu te riječi žele da postanu bolji u sportu.

S obzirom na to da je vikendima i za vrijeme praznika nevjerovatna gužva, najbolje je stići početkom nedjelje kada su staze rezervisane samo za vas.

Kako do Dizina?

Let sa presjedanjem u Moskvi do Teherana košta oko 400 eura. Autobus do Dizina je od 7 do 10 eura, a noćenje u zimovalištu možete pronaći već od 70 eura ako želite da budete u centru.

Postoji i naselje nekoliko kilometara od centra Dizina gdje četvorokrevetni apartman iznosi 50 eura po noćenju, a taksi do staza samo 2 eura. Cijena ski-pasa je 20 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije