Iran bi mogao zaustaviti izvoz nafte

Radiosarajevo.ba
Iran bi mogao zaustaviti izvoz nafte

Iran je saopćio da bi mogao zaustaviti izvoz nafte ako Zapad pooštri sankcije i da ima "plan B" kako bi preživio bez prihoda od nafte, prenosi Fena.

Zapadne nacije predvođene SAD-om uvele su oštre sankcije Islamskoj Republici ove godine u pokušaju da obustave nuklearni program za koji kažu da je namijenjen za proizvodnju atomskog oružja. Teheran poriče ove tvrdnje, prenio je Reuters.

"Ako se sankcije pooštre, prestat ćemo izvoziti naftu", rekao je iranski ministar za naftu Rustam Kasemi novinarima u Dubaiju.

Kasemijeva izjava je posljednja u nizu prijetnji odmazde od Teherana kao odgovor na sankcije, koje su zategle tenzije diljem Bliskog istoka.

"Pripremili smo plan da vodimo državu bez prihoda od nafte. Do sada nismo imali ozbiljnih problema, ali ako se nove sankcije uvedu iskoristit ćemo 'plan B'", rekao je Kasemi.

Naglasio je da se Iran nada kako do ovoga neće doći i da ne želi da evropski i američki državljani pate.

Analitičari zanemaruju Kasemijeve prijetnje.

"Ovo je samo privlačenje pažnje. Iranu je potrebno da izvozi naftu više nego što je drugim zemljama potrebno da je uvoze iz Irana. Prijeko im je potreban novac", rekao je ekonomist Leo Drollas.

Sankcije su već smanjile iranski izvoz na oko miliona barela dnevno u poređenju sa 2,2 miliona barela dnevno 2011. godine. Kina, Indija, Japan, Južna Koreja i Turska se smatraju najvećim uvoznicima iranske nafte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije