Iran: Ahmedinejad smijenio Mashaija

Radiosarajevo.ba
Iran: Ahmedinejad smijenio Mashaija

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad smijenio je potpredsjednika države Esfandiara Rahima Mashaija, samo dan pošto je to od njega zatražio vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei.

"Ne smatram više sebe prvim potpredsjednikom poslije zahtijeva vrhovnog vođe (ajatolaha) i ponudiću svoje usluge dragom narodu gdje god budem mogao", naveo je Mashai u pismu koje je pročitano na iranskom radiju.

Mashai je prošle godine, kada je bio ministar turizma, izazvao veliko negodovanje u konzervativnom dijelu iranske javnosti izjavom da su Iranci prijatelji s Izraelcima.

Uprkos pritiscima, Ahmadinejad je branio Mashaijevo imenovanje na mjesto potpredsjednika, za koga je rekao da je skroman i lojalan iranskom islamskom sistemu.

Međutim, u spor koji je trajao sedam dana, umiješao se i vrhovni vođa Irana koji je od predsjednika zatražio da smjeni Mashaija.

"Imenovanje Mashaija za potpredsjednika je protivno i tvojim i interesima vlade i dovešće do razdora među tvojim pristalicama", naveo je Hamnei u pismu upućenom Ahmadinejadu.

Na ulicama Teherana nekoliko stotina studenata, pristalica konzervativne struje, okupilo se prethodnog dana, tražeći da se Mashai smjeni.

Oni su zaprijetili da će uskratiti podršku predsjedniku Ahmadinedjadu ukoliko ne poništi sporno imenovanje i poručili mu da prihvati zahtjev ajatolaha.

Mahmud Ahmadinejad danas je predmet oštrih kritika konzervativnih zvaničnika, koji mu prigovaraju da nije odmah proveo naredbu vrhovnog vođe da smijeni prvog potpredsjednika.

Pismo vrhovnog vođe datira od 18. jula a objavljeno je 24. jula. Predsjednik je čekao cijelu sedmicu da smijeni Esfandiara Rahima Mashaia.

"Nakon pisma vrhovnog vođe 18. jula, zadatak Ahmadinejada je bio da ga odmah provede", kazao je konzervativni poslanik Ahmad Tavakoli, prema dnevnom listu Jam-e Jam, koji pripada državnoj televiziji.

"Međutim, on je to uradio nakon sedam dana i Mashaie je objavio svoju ostavku a ne predsjednik. Predsjednik ga je trebao odmah smijeniti a ne pustiti Mashaia da podnese ostavku", dodao je on.

General Hassan Firuzabadi, šef glavnog štaba oružanih snaga, također je ocijenio da je odluka Ahmadinejada trebala biti brže donesena.

Isto tako, ultrakonzervativni dnevni list Kayan također je objavio da je kasna odluka Ahmadinejada da provede naredbu vrhovnog vođe bila "greška".

Konzervativci nisu nikada oprostili Mashaiu izjavu u julu 2008., prema kojoj je "Iran prijatelj izraelskog naroda".

FENA/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije