IPI: Od početka godine ubijeno 28 novinara

Radiosarajevo.ba
IPI: Od početka godine ubijeno 28 novinara

Najmanje 28 novinara širom svijeta ubijeno je od početka godine, saopćio je Međunarodni institut za štampu (IPI) i uputio apel vladama da "pravda bude zadovoljena” u slučajevima ubistava tih novinara - na palestinskim teritorijama, u Somaliji, Rusiji, Pakistanu i Šri Lanki.

Novinari su isuviše često, ukazao je IPI, „namjerno odabirani za mete, zbog svoje profesije”. Mnogobrojni su oni koji su, izvještavajući o sukobima, bili u „unakrsnoj vatri” obje strane. Na kraju generalne skupštine, koja je počela u nedjelju, ta organizacija usvojila je više rezolucija o slobodi štampe u svijetu, prenosi u srijedu Beta.

IPI je uputio apel vlastima Sjeverne Koreje da odmah oslobode dvije američke novinarke osuđene na 12 godina prinudnog rada. Takođe je osudio pogoršanje slobode štampe u Venecueli, a posebno "proganjanje" tv-kanala Globovision.

Organizacija je ponovo pozvala australijske i indonežanske vlasti da provedu sudski proces nakon ubistva šest australijskih novinara, 1975. godine u Istočnom Timoru.

Osnovan 1950., IPI je organizacija koja okuplja medijske profesionalce u 120 zemalja. Direktor organizacije David Dadge najavio je da će naredna generalna skupština, 2010. godine, biti održana u Beču ili Bratislavi.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije