Ipak nisu pronađeni ostaci egipatskog aviona, potraga nastavljena

Radiosarajevo.ba
Ipak nisu pronađeni ostaci egipatskog aviona, potraga nastavljena
Wikipedia / Ilustracija
Nastavlja se potraga za ostacima aviona Egyptaira koji je nestao nad Sredozemljem, u kojem je bilo 66 osoba.

Egipatske vlasti objavile su jučer da su našle ostatke aviona, no demantirali su ih Grci, a nakon toga je potpredsjednik Egyptaira Ahmed Adel ipak rekao kako dijelovi koji su pronađeni nisu s njihova aviona.

Predsjednik grčkog Odbora za zračnu sigurnost rekao je u četvrtak da ostaci pronađeni u moru južno od otoka Krete nisu dijelovi aviona Egyptaira čime je opovrgnuo prethodnu objavu aviokomapnije iz Egipta čiji je predsjednik naredio mobilizaciju svih raspoloživih snage u potragu za nestalim putničkim avionom.

"Do sada analiza pronađenih ostataka pokazuje da ne pripadaju avionu, egipatski kolega mi je u posljednjem kontaktu oko 18,45 po srednjoevropskom vremenu potvrdio da nije dokazano da su ti ostaci s leta Egyptaira", rekao je taj dužnosnik.

Ranije je Egyptair na društvenoj mreži Twitter objavio da su grčke vlasti pronašle  "plutajući materijal" i pojaseve za spašavanje te da bi to mogli biti ostaci aviona. "Pronađen je komad drveta i tkanine", rekao je dužnosnik grčkog Odbora za zračnu sigurnost.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi naredio je u četvrtak navečer da ministarstvo civilne avijacije, vojni centar za potragu i spašavanje, mornarica i njihove zračne snage poduzmu sve potrebne mjere kako bi pronašle ostatke aviona. U saopćenju iz Sisijeva ureda stoji da ministarstvo civilne avijacije mora osnovati istražni odbor koji odmah treba početi istraživati uzroke nestanak aviona.

Na letu na liniji Pariz-Kairo avion EgyptAira nestao je u četvrtak s radara nakon što je napustio grčki zračni prostor i nekoliko minuta nakon ulaska u egipatski zračni prostor. Avion  je poletio u srijedu navečer u 23.09 sati s pariškog aerodroma Charles de Gaulle. Nestao je u 2.30 sati u četvrtak s visine od 11.280 metara.

Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana te po jedan državljanin Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira. Kanadska vlada potvrdila je u četvrtak navečer da su u avionu bila dva kanadska državljana. Ranije se govorio o jednom putniku iz Kanade.

Mediji podsjećaju da je egipatska avio kompanija imala slučaj rušenja aviona 1999. godine na prekookeanskom letu iz Amerike za Evropu, kada je pilot iskoristio trenutak kada je kapetan aviona otišao u toalet. On se zaključao i počeo ponavljati jedno te istu rečenicu i obrušio avion u more. Tada su egipatske vlasti povjerile istragu američkim vlastima i nakon toga nisu željeli priznati rezultate američke istrage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije